Кавоварки, кавомашини, кавомолки
Кава — вагома частина ранку та важливо, щоб він був приготований якісно та смачно. Якщо ви віддаєте перевагу зерновій каві, яка, безумовно, є набагато кориснішою, то вам просто не обійтися без приладів, як-от кавомолка, кавоварка або кавомашина.
Кавомолка є найпростішим рішенням. Вона варта порівняно недорого, чудово справляється з перемелюванням кави. Крім того, ви маєте можливість регулювати ступінь помелу. Кавомолка не займає багато місця і чудово поміщається в кухонному ящику.
Кавоварка комфортніший варіант приготування кави, але трохи дорожче. Такий апарат стаціонарно розміщений на робочій поверхні та може прийти на допомогу з приготуванням кави будь-якої хвилини. Зазвичай, це простий побутовий прилад, легкий у користуванні та в догляді. Такий варіант чудовий для невеликої сім'ї, в який обожнюють смачну каву.
Кава машина є найдорожчим приладом, але, безсумнівно, найобізнанішим у галузі приготування ароматного напою. Вона багатофункціональна та розрахована на приготування еспресо, лате, американо, капучино, що дає змогу неабияк розширити спектр смакових якостей напою та потішити себе.
Правильне заварювання кави: що важливо знати?
Ароматний каву вранці допомагає підбадьоритися й почати день правильно. Якщо ви віддаєте перевагу свіжозмеленій каві, то у вас безумовно стане питання про те, як же його смолоти в домашніх умовах, або як приготувати зернову каву, якщо не хочеться пити розчинну.
Відповідь не складно вирішити — досить придбати каву автомат, кавоварку або кавомолку. Нумо поговорити про переваги та вади кожного з цих приладів.
Технічний переворот у свідомості — кавомашина та кавоварка: на що необхідно звернути увагу, вибираючи...
Умовне каву автомати можна розділити на два типи — капсульні та еспресо машини. Еспресо-кававтомат має занадто загальна назва, це не означає, що він тільки спеціалізується на приготуванні еспресо, він чудово готує американо, капучино та лате. Для приготування таких варіантів кави, апарат під тиском пропускає мелена кава через гарячу воду, таким чином, даючи можливість напою, наповниться необхідним смаком і ароматом.
Автоматична еспресо кавомашина сама формує таблетки з меленої кави, поки напівавтомачний прилад дає можливість вам самостійно утрамбувати мелені зерна в ріжок. Щоб бризки води зі ріжка не потрапляли на стіл у комплектації приладу, передбачений знімний піддон.
Щодо дизайну, то ви можете прикупити окремо кавоварку або вбудований варіант (хоча для останнього необхідно більше простору та правильне подавання електрики та води).
Капсульна кавоварка потребує раніше заготовлених капсул спресованого кави, якої досить для приготування однієї порції. Принцип роботи схожий із попереднім варіантом приладу. Перевагою таких автоматів є легкість у догляді. Вам не доведеться витрачати час на очищення приладу від кавової гущі, адже капсула герметично закрита та не залишає слідів кави після приготування. Такий варіант чудовий не тільки для побутового використання, але й для офісів.
Крім капсульної кавоварки, особливою увагою користується ріжкова та гейзерна кавоварка. Ріжкова модель, так звана "еспресо-кавоварка" призначена для приготування виключно насичених смаком, міцних варіантів кави. Деякі моделі обладнані капучинатором, що неабияк розширює спектр напоїв. Єдиним мінусом, мабуть, є те, що в неї невисока продуктивність, адже за один раз вона готує лише дві чашки кави.
Гейзерна кавоварка — найпростіша модифікація кавоварки. Вона не належить до електричних побутових приладів, коштує недорого, легка в догляді та готує вже мелену каву. Концентрація напою залежить від ваших смакових уподобань, його міцність ви регулюєте самостійно.
Для універсальних кавоварок можна використовувати як мелену, так і зернову каву. Апарати з вбудованою кавомолкою самі перемелюють необхідну кількість зерен для того чи іншого напою. Купуючи обов'язково повідомляйте про те, чи можна регулювати ступінь помелу, адже занадто дрібний помел додасть гіркуватість, а великий здатний і зовсім зробити напій слабким і кислим. Також важливий об'єм контейнера для засинання кави, якщо ви справжній кавоман або купуєте каву автомат в офіс, то контейнер має бути не менш ніж 300 грамів. Для домашнього використання досить і меншого об'єму. Також не мало важлива й потужність приладу, від цього безпосередньо залежить міцність і час приготування кави, для домашнього використання цілком досить апарата потужністю 1500 Вт. Важливо знати, що на міцність напою впливають сорт кави, його ступінь просмаження, температура та спосіб подавання води. Зазвичай, кава машина сама контролює міцність приготовленої кави, вам залишається тільки запрограмувати її та задати ваші улюблені рецепти приготування. Зверніть увагу на об'єм резервуара для води, від його розміру залежить кількість приготованих порцій. І, звісно, не варто забувати про функцію автоматичного самоочищення, її наявність неабияк спростить життя.
Кавомолка — чим вона гарна?
Кавомашина та кавоварка — це чудові варіанти для приготування ароматного напою, але все ж вони коштують дорого та вимагають до себе особливого ставлення, місця на робочій поверхні та посточного догляду. Кавомолка не зможе замінити переваг вище за наведені прилади, але дає можливість самостійно смолити зерна та приготувати не менш смачну каву.
За типом кавомолки можна розділити на механічні, електричні жорсткі та ножові. Механічні варіанти цілком можна віднести до класичних, ви можете регулювати ступінь помелу за допомогою гвинта, але він однаково буде дрібною, такою кавою добре заварювати у френч-пресах. Жорнові кавомолки електричного типу чудово переробляють зернову каву в дрібну, середню та велику мелений. Ножові апарати відтворюють мелена кава середнього помелу.
Користуючись кавомолкою, необхідно знати, що чим вища потужність приладу та чим довше зерна розташовані на ножах, тим вища ймовірність того, що зерна можуть підгоріти, а напій набуде небажаної гіркуватість. Для того, щоб уникнути таких сюрпризів, віддайте перевагу ножовій кавомолці з потужністю 150-120 Вт.
Вибираючи ножову (роторну) кавомолку обов'язково зверніть увагу на наявність імпульсного режиму, системи автоматичного блокування й захисту від перегрівання.
У жордній кавомолці важлива швидкість обертання, форма ємності для перемелювання кави й автоматичне блокування приладу.
Отже, ми розглянули основні варіанти апаратів для приготування й перемелювання кави, Вам залишається тільки зробити вибір.